smhgmatogonos kysth1 smhgmatogonos kysth2

 

Η σμηματογόνος κύστη είναι μία καλοήθης πάθηση των σμηγματογόνων αδένων που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα κοντά στους θυλάκους των τριχών και παράγουν σμήγμα, ουσία που λιπαίνει το δέρμα. Η κύστη δημιουργείται από την απόφραξη του αποχετευτικού πόρου ενός σμηγματογόνου αδένα που συνεχίζει να γεμίζει με σμήγμα.

 

Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές όπως το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, η ράχη αλλά και στις μασχαλιαίες και βουβωνικές πτυχές.

 

Εμφανίζεται ως μια σφαιρική και σχετικά μαλακή διόγκωση και συχνά υπάρχει ένα ορατό σημείο επικοινωνίας (στόμιο) στην επιφάνεια του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις κατά την πίεση παρουσιάζεται έξοδος σμήγματος που μοιάζει με λιωμένο τυρί και έχει οσμή ιδρώτα. Η κύστη παραμένει κατά κανόνα ασυμπτωματική μέχρι τη στιγμή που θα φλεγμανθεί οπότε γίνεται κόκκινη και πρησμένη.

 

Η θεραπεία της κύστης είναι χειρουργική. Η αφαίρεση γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο. Στις περιπτώσεις που φλεγμαίνει και είναι γεμάτη πύον, πρέπει να διανοιχθεί και να αδειάσει. Μερικές εβδομάδες αργότερα όταν θα έχει περάσει η οξεία φάση και η κύστη θα έχει μιςκρότερο μέγεθος μπορεί να γίνει η αφαίρεσή της.